SPORT

Gmina Kleszczów dostrzegając jak ważnym jest aktywny wypoczynek mający bezpośredni wpływ  na zdrowie oraz poziom życia, udostępnia swoim mieszkańcom bardzo dobrą infrastrukturę obiektów sportowych. Obok szkolnych boisk i hal sportowych w skład bazy sportowej gminy wchodzi pięć trawiastych boisk piłkarskich oraz centralny stadion gminny zlokalizowany w Kleszczowie, jedno pełnowymiarowe boisko z podgrzewaną murawą i sztucznym oświetleniem, a także kilka kortów tenisowych, boisk do gier zespołowych i placów rekreacyjno-sportowych w kilku miejscowościach na terenie gminy.

LKS Omega Kleszczów

Niewątpliwie sport w Gminie Kleszczów nierozerwalnie związany jest z założonym w 1992 roku klubem LKS Omega Kleszczów. Na początku istnienia klubu działały w nim trzy sekcje: kolarstwo, piłka nożna i tenis stołowy.  W kolejnych latach na wysokim poziomie pojawiła się także sekcja lekkoatletyczna, piłki siatkowej, piłki koszykowej, podnoszenia ciężarów, pływania i karate.
Zawodnicy LKS Omega Kleszczów odnoszą sukcesy nie tylko na zawodach powiatowych ale także na zawodach rangi wojewódzkiej i ogólnopolskiej w tym także zdobywając medale Mistrzostw Polski.
FRGK w aktywny sposób współpracuje z klubem LKS Omega Kleszczów w wielu obszarach sportowej działalności. Jednym z przykładów jest pomoc w organizacji poszczególnych imprez sportowych, jak np. „Kleszczów na 5”, czyli ogólnopolski bieg z atestem PZLA na 5 km, uważanym za najszybszy bieg na tym dystansie organizowany w Polsce.

Klub Sportowy  "Alfa"  Kleszczów

Drugim Klubem Sportowym, który znajduje sie w naszej gminie, jest  "Alfa" Kleszczów. Klub powstał 14 marca 2013 roku.Jego założyciele to  "znajomi z podwórka", którzy w większości byli wychowankami "Omegi " Kleszczów. Obecnie klub prowadzi sekcje piłki nożnej.

Solpark

W 2009 roku uruchomiona została największa do tej porty inwestycja zrealizowana w Gminie Kleszczów. Solpark jako nowoczesny kompleks rekreacyjno-sportowy, przystosowany jest do obsługi sportowych obozów treningowych i przygotowawczych. Wielokrotnie gościły w Solparku narodowe reprezentacje młodzieżowe piłkarzy i siatkarzy a także kluby najwyższych lig różnych dyscyplin sportowych. W Solparku organizowane są  cykliczne sportowe obozy dziecięce,  w tym także campy tak znanych światowych marek jak np. Real Madryt. Kompleks  Solpark to także idealne miejsce do organizacji zawodów sportowych, jak np. rozgrywanych w tym obiekcie, Mistrzostw Polski w kickboxingu. Na co dzień zarówno dla mieszkańców Kleszczowa jak również dużej rzeszy osób przyjezdnych, Solpark jest idealnym miejscem aby w aktywny sposób, np. korzystając z basenów , kompleksu wodnego, odnowy biologicznej, kręgielni czy siłowni i innych, zregenerować siły i miło spędzić wolny czas.

e.Sport

W 2015 roku FRGK zaangażowała się również w popularyzację i rozwój eSportu w Kleszczowie. Zaadoptowane do tego zostało specjalne pomieszczenie, wyposażone w wysokiej klasy sprzęt komputerowy z szybkim łączem internetowym, gdzie zarówno dorośli jak i dzieci pod okiem trenera będą mogli zgłębiać tajniki strategii i współzawodnictwa gamingu.  W najbliższym czasie planowana jest organizacja turniejów o zasięgu nie tylko regionalnym, ale i ogólnopolskim w udziałem wielu znanych zespołów e-Sportowych.
Fan Page

Red Bull Megawatt

W kontekście dużych wydarzeń sportowych  nie sposób wspomnieć także o największym w Europie Środkowo-Wschodniej masowym wyścigu motocyklowym enduro i motocross rozgrywanym cyklicznie w Gminie Kleszczów. Raz w roku na terenie wyrobiska kopalni węgla brunatnego najlepsi zawodnicy naszego globu (jak np. Taddy Błażusiak czy Jonny Walker) stają do mega widowiskowej imprezy hard enduro na najwyższym światowym poziomie.